E-sport


Fortnite

Fortnite är ett av de mest populära och inflytelserika spelen i världen just nu. Det är ett onlinespel som kombinerar överlevnad, byggande och strid i en färgglad och fantasifull värld. Spelet har miljontals spelare över hela världen, från barn till vuxna, och har skapat en enorm kultur kring sig. Men hur började allt? Och hur har Fortnite förändrat e-sport scenen? Här är en kort översikt över spelets historia och dess effekt på den digitala sporten.

Fortnite

Spelets bakgrund

Fortnite utvecklades av Epic Games, ett amerikanskt företag som grundades 1991 och som är mest känt för Unreal Engine, en mjukvara för att skapa spelgrafik. Epic Games hade tidigare gjort framgångsrika spel som Unreal Tournament, Gears of War och Infinity Blade.

Fortnite började som ett projekt år 2011, inspirerat av Minecraft och Left 4 Dead. Tanken var att skapa ett spel där spelarna kunde bygga baser för att försvara sig mot zombier som attackerade nattetid. Spelet kallades då Fortnite: Save the World och var tänkt att vara ett samarbetsinriktat spel för upp till fyra spelare.

Spelet tog dock längre tid än väntat att utveckla, och under tiden hände något stort i spelvärlden: lanseringen av PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) år 2017. PUBG var ett så kallat battle royale-spel, där upp till 100 spelare släpptes ner på en öde ö med ingenting annat än sina kläder och måste leta efter vapen och utrustning för att överleva och eliminera varandra tills bara en återstod.

PUBG blev snabbt ett fenomen och drog till sig miljontals spelare och tittare. Epic Games såg potentialen i detta nya genre och bestämde sig för att göra sin egen version av det med Fortnite som grund. De skapade Fortnite: Battle Royale på bara två månader och släppte det gratis i september 2017.

Fortnite: Battle Royale blev en omedelbar succé. Det lockade inte bara PUBG-fans utan också nya spelare som uppskattade dess ljusa grafik, humoristiska ton och kreativa möjligheter med byggandet. Spelet fick också stöd för flera plattformar, inklusive PC, konsoler, mobiltelefoner och till och med Nintendo Switch.

Epic Games fortsatte att uppdatera spelet med nya funktioner, kartor, vapen, fordon, karaktärer och evenemang. De introducerade också ett säsongssystem där spelet fick nya teman varje par månader med unika utmaningar och belöningar. De samarbetade också med olika kända varumärken och personligheter för att skapa crossover-innehåll i spelet, såsom Marvel Comics, Star Wars, John Wick, Stranger Things, Travis Scott och Ariana Grande.

Idag har Fortnite mer än 350 miljoner registrerade användare och är fortfarande ett av de mest populära spelen i världen.


Länkar